Weer slapen als een baby!

U wilt lekker slapen maar dit lukt meestal of vaak niet. U slaapt vaak slecht maar weet niet waarom. U bent altijd moe terwijl u gezond leeft! De reden is wellicht eenvoudiger dan u denkt.

Heeft u wel eens gedacht aan straling als oorzaak?

Hoeveel mensen kent u die slecht slapen terwijl ze wel moe genoeg zijn om naar bed te willen gaan? Ze kunnen de slaap gewoon niet vatten terwijl ze er zo hard aan toe zijn. We horen in de media dat we telkens langer zullen leven want we worden telkens gezonder. Hoe kan het dan toch dat er nog maar zo weinig mensen zijn die zich nog echt fit voelen. Hoe kan het dat de generatie van opa nooit moe was en een vaak gehoorde klacht van deze generatie is dan ook dat we tegenwoordig geen fut meer hebben en altijd maar klagen over vermoeidheid. “Dat was vroeger wel anders” zegt opa!

Misschien heeft opa wel gelijk.

Er zijn veel dingen veranderd de laatste decennia. Allereerst ging ons voedsel natuurlijk hard achteruit. Vooral na de tweede wereldoorlog stegen het aantal E-stoffen en giffen in ons voedsel. Dit is al geen goed teken voor onze gezondheid. Er kwamen telkens meer mensen met voedsel allergieën. Had slechts 0.5% van de bevolking een allergie voor WOII, nu is dat meer dan 1/3e en dat zijn alleen nog maar de mensen die dit aangeven bij de huisarts.

Volgens de Universiteit van Wageningen is bijvoorbeeld het aantal allergieën bij kinderen van 6 jaar de afgelopen 7 jaar aanzienlijk gestegen. Dit onderzoek is van 2011 dus 6 jaar terug gerekend kom je uit op 2007. Wanneer kwam de eerste smartphone van Apple uit? Juist in 2007! Maar ook voor die tijd zagen er al telkens meer mobieltjes met spelletjes erop voor kinderen. En wanneer beginnen kinderen massaal spelletjes te spelen? Meestal rond een jaar of 7. Dus ja opa heeft wel gelijk. Er is veel veranderd. Al die slechte invloeden van de moderne tijd eisen zijn tol en maakt ons lichaam moe. Ook slapen we hierdoor slechter.

Niet alles is te wijten aan de moderne samenleving.

Nu willen wij niet beweren dat alle kinderen (en volwassenen) alleen van mobiele apparatuur extreme allergieën en slaapproblemen krijgen. Wel is ook hier weer een duidelijk verband. In een Frans onderzoek naar slaap gerelateerde problemen bleek dat in een toenemende mate, jongeren meer en meer slaap problemen hebben sinds de intrede van de mobiele telefoon. Het onderzoek vergeleek slaapgedrag uit de jaren 80 met die van tegenwoordig. Er was een heel duidelijke achteruitgang te zien vanaf de intrede van de mobiele telefoon. Voor de jaren 80 hadden vrijwel alleen ouderen slaap problemen. Tegen 2005 hadden jongeren bijna net zoveel slaapproblemen als ouderen. En dan ging het onderzoek dus niet eens verder dan 2005!Slaaponderzoeker Gerard Kerkhof constateer dat zelfs bijna de helft van de vrouwen onder de 21 een slaap stoornis heeft. Dit was in opa’s tijd wel anders toen alleen veel ouderen slecht leken te slapen.

Bedenk dat onze jongeren opgroeien te midden van wifi, mobieltjes en gsm-masten. De mobiel ligt volgens een enquete in 80% van de gevallen bij het bed en verstoort de aanmaak van melatonine die juist zo hard nodig is voor een goede (en gezonde) nachtrust! Probeert u eens een tijdje de wifi inleider geval ‘s nachts uit te zetten. Dect telefoon de deur uit en mobiel altijd beneden laten liggen of in vliegtuigmodus wanneer u hem als wekker gebruikt. Kijkt u eens of u zich dan niet alleen beter voelt maar ook weer gezonder zult slapen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *